marți, 18 ianuarie 2011

Istoria neamului român

Partea a patra
Procesul de intemeiere al Moldovei a presupus unificarea sub o singură conducere a formatiunilor deja existente la est de Carpaţi.
Inca de la sfarsitul secolului al XII- lea, în partea de nord a Moldovei se cristalizează formaţiuni politice, de exemplu o “Ţară a românilor“ menţionata de izvoare germane şi poloneze.Ţinuturile carpato-nistrene erau strabatute de drumurile comerciale ce duceau de la Marea Baltică spre porturile de la gurile Dunării şi Marea Neagra de care se leagă prosperitatea unor oraşe precum Baia, menţionată la mijlocul secolului al XIV-lea drept “cetatea Moldovei“ si capitala acesteia
Ca şi in cazul Tarii Romanesti, traditia vorbeste de mai multe etape în care s-a format Moldova. Potrivit informatiilor istorice o primă etapă de întemeiere a acesteia se distinge între anii 1352-1353, când, în timpul luptelor împotriva tătarilor, în partea de nord-est, pe Valea râului Moldova se organizează de catre regalitatea maghiară o “Marcă“de apărare împotriva tătarilor, o unitate teritoriala, politica şi militara condusa de un voievod maramuresean pe nume Dragos care venise in Moldova impreuna cu oastea lui. Acesta formase mica “marcă“ de apărare prin descălecatul său din Maramureş la Baia, viitoarea capitală a Moldovei Mici).
A doua etapă începe în anul 1359, în condiţii asemănătoare cu cele din Ţara Românească.În anul 1364, in timp ce Ungaria se afla în conflict cu Ţara Românească, are loc revolta boierimii moldovene împotriva maghiarilor. Conducătorul revoltei era un alt voievod de Maramureş, Bogdan, care intrase în conflict cu regalitatea maghiară. El îşi părăsise moşiile din cauza persecutiilor intreprinse de regele maghiar, ii alungase pe urmasii lui Dragos şi proclamase independenţa Moldovei, ceea ce ii dă statului o nouă orientare politică independenta.
Creatorului statului moldovean independent este un anume Laţcu(1365-1374) care, pentru a face fata presiunii polono-maghiare, stabileste raporturi cu papalitatea. In timpul lui, Moldova este recunoscuta, pe plan international, ca stat de sine statator. In timpul urmasului lui Laţcu, Petru I Muşat(1374-1391), intemeietorul dinastiei Musatinilor, statul isi consolidează pozitia politica in raport cu Ungaria şi Polonia.Creşte prosperitatea tarii, se bate pentru prima data moneda şi se încearcă întemeierea Mitropoliei Moldovei, savarsita mai tarziu, sub conducerea lui Alexandru cel Bun.(1401-1402).
Succesorul lui Petru, Roman I realizează desavarsirea de unificare teritorială a Moldovei, intinzandu-si stapanirea din muntii Carpatii pana la tarmul Marii Negre
Moldova s-a intemeiat prin unificarea formatiunilor prestatale româneşti, obţinându-si independenta prin luptele purtate de Bogdan împotriva regalităţii maghiare. După intemeiere, Moldova şi-a creat insti-
tutii proprii capabile sa-i asigure progresul economic şi legitimitatea ca stat de sine statator. Ea a continuat la evolutia civilizatiei romanesti la stavilirea expansiunii otomane spre centrul Europei.
Multi istorici considera ca daca nu ar fi fost acest principat Moldova tari  precum Cehia,Slovacia,Polonia sau chiar mari imperii cum ar fi cel Austro-ungar, ar fi putut ajunge toate sub suzeranitate otomana.
Intru-n fel noi am platit cu sangele nostru linistea popoarelor aflate in preajma noastra deoarece ca toate tarile enumerate mai sus si noi eram crestini si era dedatoria noastra ca si credinciosi sa facem tot posibilul sa il impiedicam pe dusman sa ne schimbe religie odata ce ne-ar fi cotropit
Astazi noi suntem tratati ,,cum nu se poate mai bine,,de tarile pe care noi le-am aparat dar cred ca si alti moldoveni de asemenea ca stramosii nostri au aparat hotarele tarii din pura dragoste pentru acest popor nu din obligatii pentru altcineva.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu