duminică, 16 ianuarie 2011

Istoria neamului român

In acest articol voi realiza doar o sinteza a fiecarei perioade istorice incepand cu  epoca perioadei geto-dacice,continuand cu statele medievale romanesti si terminand cu al doilea razboi mondial

Prima parte
Dacia:
 Sunt evidentiate izvoare istorice si arheologice inca din anul 2500 iHr cu privire la existenta diferitelor triburi de geto-daci si la conducatorii acestora cum ar fi regele Charnabon(sec 6 i.Hr) regele Dromichaites(sfarsitul secolului 4 i,Hr) si regele Orole(sfarsitul sec 2 i.Hr). În secolul I î.Hr., sub stăpânirea Regelui Burebista (82-44 i.Hr.), s-a format primul stat dac unitar centralizat, cu capitala la Argedava(actuala comună Popesti - Nucet, judetul Giurgiu). Capitala statului dac este menționată de antici drept "Cetatea Soarelui". Limitele statului dac erau, în Nord: Carpatii Padurosi  în Est:Pontul Euxin și gurile râului Bug, în Sud: muntii Haemus, în Vest: confluenta râului Morava cu Dunarea Mijlocie și cursul Dunarii.

Unificarea într-un regat a triburilor geto-dace s-a realizat pe două cai: pe cale pasnica, cand sefii daci de trib accepta supunerea față de Burebista de bună voie, și pe cale războinică, când se dorește pastrarea puterii tribale de către unii conducători locali (cetatea Tyras a fost arsă din temelii). Desigur, creșterea puterii militare a lui Burebista a determinat supunerea de bunavoie a multor uniuni tribale geto-dacice.Istoricul Strabon scria că, ascultandu-l pe Deceneu marele preot , geto-dacii „s-au lasat induplecati sa taie vita de vie si sa traiasca fara vin”Unificarea triburilor geto-dacice se termină pe la 60 i.Hr.-59 i.Hr, când Burebista începe campania impotriva celților de pe Dunarea Mijlocie, din Bazinul Panonic in muntii Orastiei va fi centrul statului dac format de Burebista. Aici el formează cetăti de piatră, cele mai importante fiind: Costesti, Blidaru, Capalna si Sarmisegetuza ultima transformată pană la urmă, chiar în capitală a regatului.
Luptele cu celtii:
Pericolul cel mai apropiat de centrul statului geto-dac al lui Burebista era reprezentat de celti care se extinsesera si in bazinul Panonic.In anul 60 i.Hr. sau 59 i.Hr., regele Daciei pornește din spatiul carpatic o campanie fulgerătoare impotriva boilor, tauriscilor, eraviscilor si anartilor, pe care ii si distruge. Rezultatul a fost o masivă migratie  a celtilor spre vestul Europei. In teritoriile cucerite de Burebista, pe malul stang al Dunarii Mijlocii au apărut asezari geto-dace. In aceeasi campanie geto-daca au fost zdrobiti foarte probabil și scordiscii asezati mai la sud, la gura Tisei. Hotarele Daciei s-au extins astfel pana la trecerea raului Morava cu Dunarea Mijlocie.
Cucerirea litoralului Marii Negre:
După campania impotriva celtilor, Burebista a acordat mare atentie zonei istro-pontice, unde primejdia romană era in crestere. In anii 73 i.Hr.-72 i.Hr. cetatile grecesti pontice au fost cucerite de generalul roman Marcus Tellentius. Cetatile se rascoala împotriva guvernatorului Antonius Hybrida.Acesta a organizat o expeditie, dar a fost înfrant de greci, aliati cu bastarnii și getii. Burebista hotaraste apoi să supuna cetatile de pe litoralul Pontului Euxin(Marea Neagra). În 55 i.Hr. cucereste orașul grecesc Olbia de la gurile Bugului. Au urmat apoi Histria Tomis si Callatis. Intregul litoral pontic și teritoriul pana la muntii Haemus(Balcani) se aflau sub stapanirea lui Burebista. De aici, Burebista a organizat expeditii până în Macedonia si Iliria
Devine astfel "cel dintai și cel mai mare dintre regii din Tracia", cum il numeste o inscriptie greacă contemporană.
Relatiile cu Roma:
Cuceririle istro-pontice ale lui Burebista au pus statul dac în conflict cu Roma. Aceasta n-a intervenit insa imediat din cauza situatiei interne, care culminase cu războiul civil dintre Cezar și Pompei (49 i.Hr.). In primavara anului 48 i.Hr, cand luptele dintre Cezar și Pompei se dadeau în peninsula balcanica, Burebista l-a trimis pe Acornion unul dintre cei mai buni soldati ai acestuia ca delegat cu o misiune pe langa Pompei. În schimbul ajutorului militar, Pompei recunostea vastele hotare ale Daciei. Acesta este insă înfrant la Pharsalos si se refugiaza în Egipt, unde este ucis. După aceasta victorie Cezar planuia o campanie impotriva Daciei. Isi concentrase in anul 44 i.Hr. o mare armată pe malul de est al Marii Adriatice.Este insă asasinat în acelasi an.
Moartea lui Burebista și destramarea statului dac:
Burebista este inlaturat si ucis de aristocratia nemultumita de cresterea puterii acestuia. Moartea lui Burebista a provocat mari transformari și tulburari. Regatul dac se destramă in 4, mai apoi in 5 state. Centrul din Transilvania va fi condus după moartea lui Burebista de marele preot Deceneu.Se spune ca dupa unificarea tuturor triburilor geto-dacice Burebista dispunea de o armata de circa 200.000 de oameni de care pana si Cezar era speriat de numarul neobisnuit de ridicat pentru orice armata in acea perioada..

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu